Een opvallend gezin ⋆ Afrikaansemama
352
post-template-default,single,single-post,postid-352,single-format-standard,bridge-core-2.2.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-21.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Een opvallend gezin

Ik zou met mijn gezin niet onopvallend op straat kunnen lopen. Als wij ergens lopen zijn er altijd mensen die ons nakijken. Het helpt natuurlijk niet dat mijn kinderen soms echt heel druk kunnen zijn en overal moeten rennen en ruzie maken. Het feit dat wij daar met 4 kinderen lopen zorgt ook voor veel bekijks. Dus de combinatie van een gemengd koppel met 4 gekleurde kinderen zorgt ervoor dat er veel ogen op ons gericht zijn. 

Iedere zwarte persoon kent dit gevoel

Als zwarte meisje die in een kleine stad in Nederland opgroeide ben ik me altijd van bewust geweest dat ik anders was dan anderen in mijn omgeving. Ik zat op een basisschool waar niet zoveel zwarte kinderen zaten. En voor zover ik weet zaten er geen Afrikanen bij mij op school. Als ik ergens kom scan ik altijd de plek om te zien of er ook andere zwarte mensen zijn. Als dat zo is dan zijn wij net als motorrijders en begroeten wij elkaar. We erkennen dat we elkaar hebben gespot.  Meestal ben ik de enige zwarte in de ruimte en er word altijd op een bepaalde manier naar mij gekeken. Het is niet iets negatief maar ik wordt opgemerkt omdat ik opval. Toen ik met mijn man voor het eerst op vakantie was vertelde ik hem dat we opvielen omdat ik zwart ben en hij blank. In eerste instantie geloofde hij me niet maar naar mate hij erop ging letten zag hij dat veel mensen ons nakeken. Inmiddels is hij er ook aan gewend en merkt hij al eerder op dat ik de enige zwarte ben in een ruimte.

De term halfbloed

Nu heb ik 4 kinderen met een blanke man. De meeste mensen zouden zeggen dat mijn kinderen halfbloedjes zijn. Ik ben 100 procent Afrikaans en mijn man is 100 procent Nederlands. Waarom zijn mijn kinderen dan half? Ik moet toegeven dat ik de term halfbloedje vroeger ook gebruikte maar ik ben nu van mening dat halfbloedje een negatieve term is. Dit woord is namelijk ontstaan in de tijden van kolonialisme en slavernij. In een tijd waar de zwarte mens als minder werd gezien. Een afstammeling van een blanke en een zwarte kon nooit de status krijgen van een zogenaamde volwaardige blanke persoon. Vandaar de term halfbloed. Om deze reden gebruiken ik deze term niet meer.

Mijn taak als Afrikaanse Mama

Met een nuchtige Friese vader en een temparamentvolle Afrikaanse moeder hebben mijn kinderen geluk dat ze 2 culturen erven. De Nederlandse cultuur krijgen ze makkelijker mee omdat ze hier wonen en naar school gaan. Maar het is mijn taak om hun zoveel mogelijk van hun Gabonese afkomst te leren. Ik wil dat ze trots zijn op hun Afrikaanse roots en daarom vind ik het ook leuk om bijvoorbeeld kleding te maken voor ze met de vrolijke Afrikaanse stoffen. Ik voel me dan altijd trots als ik mijn Afrikaanse kleding aan trek. Ik hoop dat zij dan het zelfde gevoel zullen krijgen. Ook laat ik ze af en toe Gabonese gerechten te proeven. Zodat ze een klein stukje van het Gabonese cultuur meekrijgen. 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.