Waar kom ik vandaan? ⋆ Afrikaansemama Waar kom ik vandaan?
391
post-template-default,single,single-post,postid-391,single-format-standard,bridge-core-2.2.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-21.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Waar kom ik vandaan?

De meeste mensen die ik ontmoet denken dat ik uit Suriname kom. Maar ik ben geboren in Gabon. Een land in West-Afrika. Omdat het niet toeristisch is en het politiek enigszins stabiel is kennen de meesten Nederlanders het niet. Er zijn ook niet zoveel Gabonese mensen die zich in Nederland hebben gevestigd. Daarom leek het mij een leuk idee om meer over mijn geboorteland te vertellen.  

 

Wat ik me nog herinner van Gabon.

 

Het is 30 jaar geleden dat ik naar Nederland ben gekomen. Toch heb ik nog wel herinneringen aan mijn tijd in Gabon. Ik weet dat mijn oma een huis had met een balkon. En dat balkon keek uit naar de straat. Ik kan me nog herinneren dat ik dingen naar de mensen riep die daar voorbij liepen. Ik herinner me dat ik in dat huis speelde met mijn neven en nichten. Dat we tijdens het eten altijd een tafel hadden met alle kinderen bij elkaar en we zongen altijd een lied om God te bedanken voor het eten. Mijn oma had ook een stuk grond in de oerwoud. Hiervan herinner ik me vooral de palmbomen en de bananen bomen en bladeren. Op dat grond werden er ook traditionele feesten gevierd. Ik was toen bang omdat de vrouwen traditionele maskers droegen en ik herkende mijn moeder niet. Er werden traditionele dansen uitgevoerd. Ik zou heel graag een keer terug willen gaan om te zien wat er allemaal veranderd is.

 

Waarom mijn moedertaal Frans is.

 

Gabon is een voormalige Franse kolonie en werd in onafhankelijk verklaard in 1960. Omdat het een voormalige kolonie is geweest is de officiële voertaal Frans. Maar er worden meer dan 40 dialecten gesproken. Een daarvan heet de Myéné. Mijn moeder kan het verstaan en sprak het met mijn oma en familie maar helaas versta ik het niet. Wel spreek ik wel vloeiend Frans omdat het mijn moedertaal is. Dat was wel handig tijdens mijn middelbare school tijd. Nooit leren voor Frans en toch hoge cijfers halen. 

 

Libreville

Ik ben geboren in de hoofdstad van Gabon, Libreville. De vertaling van Libreville uit het Frans betekend vrije stad. Het is een havenstad en handelscentrum voor de omliggende gebieden. De stad telt ongeveer 700.000 inwoners.

 

Leuke weetjes over Gabon

 

De oppervlakte van Gabon is 267.667 vierkante kilometer en is dus ongeveer 6,5 keer groter dan Nederland. Maar er wonen in Nederland 8 keer zoveel mensen dan in Gabon aangezien het land maar 2,17 miljoen inwoners telt. Gabon ligt in centraal Afrika. In het noorden grenst het aan Kameroen en Equaroral-Gineua. In het oosten aan Congo-Brazaville. Het westen grenst het met 885 kilometer aan de Atlantische Oceaan. Omdat het aan de evenaar ligt kent het een tropische klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 26 graden. Ongeveer 80 procent van het land bestaat uit tropische regenwoud. In deze regenwoud zijn veel verschillende plantensoorten en unieke bomen. Daar  leven gorilla’s, slangen, krokodillen en tientallen verschillende insecten, vlinders en vogelsoorten. In het grassavannes leven olifanten, antilopen en buffels.

 

Reizen naar Gabon

In iets meer dan 7 uur vlieg je naar Gabon. Met zijn 13 Nationale parken is er genoeg te zien. Het liefst wil ik met mijn gezin naar Gabon reizen. Ik wil ze mijn geboorteland graag laten zien. Zoiets staat ook zeker in de planning maar we willen wachten dat de kinderen wat ouder zijn. Er is genoeg te ontdekken. Heb ik jou nu ook enthousiast gemaakt voor Gabon?

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.